Pages

November 08, 2015

Rehlah Yang MenyegarkanMenjadi tradisi orang arab gemar ber 'picnic' atau berkelah sambil menghirup gahwah atau kopi arab terutamanya ketika berakhirnya musim panas dan musim sejuk mula menyapa. Kami juga tidak ketinggalan, alah bisa tegal biasa, seolah menjadi salah satu terapi yang menyegarkan. Mungkin juga kerana cara hidup disini yang agak tertutup jika dibanding dengan di Malaysia yang punya ruang atau halaman di luar rumah. 


Jika pada musim sejuk mereka akan berpicnic dipadang pasir membina khemah dan unggun api. Tradisi turun temurun yang diwarisi sejak sekian lama dan masih diamalkan sehingga ke hari ini cuma mungkin turut mengalami modenisasi sesuai dengan keadaan hari ini. 

Boleh juga jika digunakan kata rehlah, rehat sambil berkelah bersama ahli keluarga dan rakan taulan. Merehatkan fizikal dan minda sambil menikmati keindahan alam malah turut boleh merapatkan hubungan silaturrahim. Mana-mana  kawasan boleh menjadi kawasan berpicnic, dari di tengah padang pasir, di tepi highway hinggalah di taman taman permainan yang terhampar rumput hijau atau di atas gunung. Semasa di kami di Abha terdapat satu  kawasan picnic yang sering menjadi tumpuan iaitu di luar pagar Lapangan Terbang Abha, duduk berpicnic sambil memerhatikan kapal terbang yang berlepas dan mendarat! 

Bukanlah sesuatu yang pelik jika ternampak keluarga berpicnic membentang tikar atau karpet dan duduk bersama. Masuk sahaja waktu solat mereka akan terus solat, jika tiada masjid berhampiran maka tikar atau karpet tadi akan menjadi alas sejadah. Air untuk berwudhu bukanlah menjadi masalah besar, samada sentiasa menjaga wudhu atau akan menyediakan air di dalam botol untuk berwudhu, praktikal, mudah dan mesra ibadah. Ibadah solat bukanlah sesuatu yang membebankan. 

JIka dilihat tabiat ini secara relatifnya boleh di kaitkan dengan ibadah haji dimana jemaah haji akan bermalam di mina, tinggal dikhemah, solat apabila masuknya waktu solat. Mereka mempraktikkan dalam kehidupan seharian.  Mungkin ia boleh menjadi salah satu cara untuk melalui hari-hari seterusnya dengan lebih ceria. Kebiasaan ini mungkin turut didorong oleh faktor keselamatan yang agak tinggi disini, walau pun yang berpicnic itu warga asing yang datang mencari rezki, tidak menjadi masalah untuk sama-sama menikmati hidup seperti warga tempatan asal pandai membawa diri dan musibah usah dicari. 

No comments: